dinsdag 10 januari 2012

Downton Abbey

Ik ben geen drukke tv-kijker, maar ik ben als een blok gevallen voor Downton Abbey. Van de goede Sint hebben we een dvd met het eerste seizoen gekregen. Op Nieuwjaarsdag hebben we al weer de laatste episode, deel 7, gekeken.... Met zijn allen voor de buis, en een extra bank bijgeschoven, we vinden het allemaal geweldig. Na afloop praten we nog een kwartiertje na, er is altijd wel iets wat de tongen los maakt.


Downton Abbey is een Engels kostuumdrama dat zich afspeelt op het fictieve landgoed Downton Abbey. Het toont de wetenswaardigheden van de aristocratische familie Crawley en hun personeel in de jaren vlak voor de Eerste Wereldoorlog. So what's up, een gewone miniserie toch ?

Ach, we genieten zo van die verrukkelijke moeder van Lord Grantham, de dowager countess, en al het gedoe rond de drie dochters die aan de man moeten komen, van die strenge butler Carson, en het geroddel in het personeelsverblijf. De omgang tussen de adellijke familie en hun bedienden is uiterst formeel, en tegelijkertijd zijn ze soms weer zo close. Het is een wereld met duidelijke regels en taken, die tegelijkertijd snel aan het veranderen is.
Lord Grantham waarschuwt zijn avontuurlijke jongste dochter die met de nieuwe auto er op uit gaat: Hij is de vorige keer in het dorp al zeven andere auto's tegengekomen. Butler Carson gaat oefenen met een nieuw communicatiemiddel: een telefoon, en stelt zich op alsof hij the House of Commons moet toespreken.

Downton Abbey is een heerlijk slow moving gebeuren, prachtig verfilmd, met verhaallijnen die je pakken. Huwelijken, erfenissen, verliefdheid, jaloezie, geroddel,  grootmoedigheid, als een gemiddelde soap, en toch zoveel beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten