dinsdag 5 januari 2016

TV-serie: Jessica Jones (2015)

People do bad shit. Daarmee begint deze spannende psychologische thriller, een goed verhaal met meerdere lagen, mooi gefilmd, en sterk gespeeld.
"Jessica Jones" is gemaakt voor Netflix en is deel van een serie verfilmingen van superhelden-comics van de Amerikaanse uitgever Marvel.

Jessica Jones is ontsnapt uit de handen van Kilgrave, de Purple Man, die haar maandenlang geestelijk en lichamelijk misbruikt heeft. Jessica houdt er een posttraumatische stress stoornis aan over. Ze gaat in New York wonen en verdient er de kost als privé detective.
Een ouder echtpaar vraagt haar om hun plotseling verdwenen dochter Hope op te sporen. Jessica ontdekt dat Hope in handen is gevallen van Kilgrave en haar eerste reactie is om de opdracht terug te geven en te vluchten. Haar stiefzuster en vriendin Trish Walker weet Jessica er van te overtuigen dat ze Hope moet bevrijden. Dat lukt, maar Kilgrave heeft Hope nog in zijn macht: ze vermoordt haar beide ouders.
Dat is het begin van een spannende strijd tussen Jessica en Kilgrave.

jessica jones poster reviews Is Jessica Jones Kilgrave The MCUs Best Villain?

Het verhaal zit goed in elkaar en  heeft diverse verhaallijnen en lagen.

Jessica is een intrigerende superheld. Ze is gesloten, kortaf, en vaak onbeschoft. Ze drinkt whiskey als water en houdt kantoor in in een aftands en haveloos appartement. Die scene met die kakkerlak.... meesterlijk.
Maar ze is ook recht door zee en bereid om te helpen. Gaandeweg wordt dat haar missie: de mensen te beschermen tegen Kilgrave en hem onschadelijk te maken. Soms lukt het haar: ze weet Malcolm uit zijn verslaving weg te krijgen. Maar op andere momenten is ze te laat, of willen mensen niet verder.

Ze krijgt een relatie met Luke Cage, die ook over superheld-talenten blijkt te beschikken. Jessica heeft goede redenen om zich schuldig te voelen tegenover Luke. Ze verbergt dat eerst, maar vertelt later toch de waarheid. Luke verlaat haar, diep teleurgesteld.
Het levert indrukwekkende scenes op over schuld - en later over vergeving. Zelden heb ik dat zo puur en diep verfilmd gezien, voor mij zijn dit de beste momenten van de hele serie. Wat een kracht en genezing zit er in de woorden van Luke: I forgive you for everything and I'll say it every day for as long as you need to hear it....

Kilgrave is de antiheld en net zo'n ingewikkelde persoonlijkheid als Jessica Jones. Je verwacht een psychopaat en dat blijkt hij ook te zijn. Maar hij blijkt ook "gewoon" verliefd op Jessica en hij wil dat zij die liefde beantwoordt. Om dat doel te bereiken gaat hij letterlijk over lijken, en zijn "talenten" geven hem daar alle mogelijkheden voor.

Er zijn secondaire verhaallijnen: Trish en haar moeder, de advocate Jeri Hogarth en haar nieuwe liefde Pam. En  ook die verhalen zitten sterk in elkaar. Een topklasse TV-serie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten