dinsdag 28 augustus 2012

Kenyaanse BBQ

Dankzij de heerlijke zomer die augustus nog voor ons in petto had, hebben we heerlijk kunnen barbecuen. Ik was helemaal vergeten dat we daarvoor een ideaal klein brandertje in een hoek van de werkplaats hebben staan: Een jiko, meegenomen uit Kenya in 1987. Al jaren niet meer gebruikt, verstoft, verroest, oud ijzer zou je zeggen.

mijn Kenyaanse jiko
Maar iets met een hoge emo-waarde gaat natuurlijk niet maar zo bij het schroot. Dus heb ik de schuurschijf op de boormachine gezet en ben maar eens aan het schoonmaken gegaan. En het resultaat is heel bevredigend. De jiko oogt weer zoals elke jiko er uit behoort te zien: een simpel brandertje, tikkeltje oud en zwart door het vele gebruik.
Bovenin de jiko wordt houtskool verbrandt. De onderste helft van de jiko functioneert als opvangbak voor de as. Er is door de Kenyaanse overheid veel onderzoek gedaan om de jiko te optimaliseren. Optimale verbranding van de houtskool is van belang, het is duidelijk dat het koken op houtskool op zo'n grote schaal een ernstige aanslag is op de bossen. De keramische pot waarin de houtskool verbrandt, functioneert als een steenoven: door de warmtecapaciteit van de kleilaag is minder houtskool nodig. Ook geeft diezelfde kleilaag een tikkeltje warmte-isolatie waardoor het gevaar voor brandwonden bij kleine kinderen vermindert.

De jiko is op het Kenyaanse platteland veruit het belangrijkste kookgereedschap: 80 % van de bevolking maakt er de maaltijden op klaar. Het Kenyaanse menu is niet ingewikkeld en ook niet afwisselend, maar wel gezond.
De basis wordt gevormd door ugali, dikke maispap, net heel stijve griesmeel. Je eet het met de handen. Daarnaast krijg je er groente bij, kool of sukumawiki, een boerenkoolachtige bladgroente. Als er geld voor is kun je er nog eens wat vlees bij doen, maar meestal is dat niet het geval.
Ik heb dit een paar jaar lang dagelijks gegeten, en voelde me er steeds prima bij. Enjoy de YT hieronder, met een heldere kookcursus ugali in 6,5 minuut. Zo heb ik een paar jaar gekookt en gegeten met mijn Kenyaanse mededocenten, en met smaak.


Hieronder zie je dan onze kipspekkies sudderen op de jiko. Het bleek dat we ook nog een alternatief hadden voor houtskool, namelijk geperste kokosschalen, hier in de vorm van een mini-molensteen. Brandt goed en geeft een hele tijd warmte, zoals vermeld op het etiket.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten