donderdag 31 mei 2012

Zonnepark - 2

In februari heb ik in Zonnepark - 1 voorbeelden gegeven van locale initiatieven voor de opwekking van duurzame energie. Mensen die in Duitsland hebben gereisd, vertellen me over de grote hoeveelheden zonnepanelen die links en rechts langs de snelweg te zien zijn. Voor de duidelijkheid wil ik dat aanduiden met de term industriƫle zonneparken: op een klein terrein worden zoveel mogelijk zonnepanelen geplaatst, keurig in het gelid.

Kosmisch geweld: zonnevlammen maart 2012
Ik heb een ander idee gekregen, en dat zijn we met een klein werkgroepje van o.a. CDA-Epe aan het uitwerken. Het basisidee is om lokaal, vanuit bijvoorbeeld een dorpsgemeenschap, landschapsbeheer en productie van zonne-energie en recreatie te combineren in een natuur-zonnepark.
De ziel van het plan is het bewust je verantwoordelijkheid nemen als lokale gemeenschap voor je eigen schone energie. Omdat we nou eenmaal niet door kunnen gaan om fossiele brandstoffen op te stoken, het roer moet om, en dat kunnen we met elkaar fixen.

Ik heb mijn eigen dorp als praktijkvoorbeeld genomen. We zijn met een kleine 400 huishoudens. Gemiddeld gebruiken Nederlandse gezinnen 3500 kWh per jaar aan stroom. Dat is per jaar 1.400.000 kWh. Met de huidige (kristallijne) zonnepanelen heb je ruim een ha. nodig aan zonnepaneel-oppervlak voor de opwekking van die hoeveelheid energie. Wanneer je een recreatief zonnepark wilt, en uitgaat van 10 % bedekking van het parkoppervlak door zonnepanelen, is een totale groote van 10 ha. nodig. Dit is een berekening op de achterkant van de sigarendoos, bedoeld om een eerste inzicht te geven in de omvang van het park.

Natuurlijk wil iedereen weten hoe het dan zit met de financiĆ«n. Het basisidee is dat je geen eigen zonnepanelen meer hoeft aan te schaffen, maar dat je deelneemt aan het zonnepark, daarvoor een nog te bepalen bedrag betaalt, en dan gaat terugverdienen omdat je kosten voor electrische stroom omlaag gaan. De terugverdientijd lag tussen de 10 - 15 jaren. Omdat de prijzen van zonnepanelen steeds zakken, wordt de terugverdientijd ook minder.
Natuurlijk stelt iedereen de vraag: Wanneer stap ik er dan in ? Dit dilemma is te vergelijken met de aanschaf van een nieuwe PC. Die machines worden ook elk jaar goedkoper, dus wat is het goede moment om een nieuwe te kopen ? Natuurlijk is daar geen antwoord op te geven.
Om in te stappen en mede-eigenaar te worden van het zonnepark is allereerst nodig dat je deelt in de bezieling die ik hierboven noemde: je hebt een spaarcent liggen en die ga je investeren in schone zonne-energie, omdat je die lifestyle waardevol vind.
De volgende keer duiken we de details in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten