woensdag 10 september 2014
Moestuin 2014
Er was dit jaar weer van alles te beleven in de moestuin, het is steeds anders. Zo bleken de spinazie en de sla er dit jaar geen zin in te hebben. De spinazie kwam zelfs niet eens goed op. Dat maakt me achterdochtig: mankeert er iets aan de grond ? Ik ga maar weer eens een grondmonster laten analyseren. De sla werd belaagd door de slakken, en ik heb geen slakkenkorrels gestrooid. Ik haal van mei tot juli elke twee weken slaplantjes op de markt in Epe. Daarvan zijn er heel wat opgepeuzeld...
In februari heb ik met grindtegels paden aangelegd en daarmee de moestuin verdeeld in groentenbedden van anderhalf bij ruim vier meter. Daardoor kun je gemakkelijk en comfortabel overal bij komen, en houdt je de paden nagenoeg onkruidvrij. Op de meeste groentenbedden heb ik mulch gestrooid. Ik ben heel tevreden over die werkwijze. Het houdt de grond vochtig, en onkruid krijgt minder kans. Volgens de boekjes moeten de regenwurmen het ook op prijs stellen, maar dat merk ik nog niet zo.
Dit jaar ontdekte ik bij een familielid de oplossing voor het opbinden van tomaten op de koude grond: met tomatenprikkers, spiralen van 1.50m waar de tomaten langs kunnen groeien. Elke week de top van de plant invlechten, en klaar is kees.Maar dan moet je er wel vroeg bij zijn, en dat was ik niet. De plant is dan niet meer goed te winden, en dan krijg je het ook niet op orde. Volgend jaar zet ik de tomatenprikkers dus zo snel mogelijk bij de nog jonge plantjes.
Om de luis uit de tuinbonen te houden heb ik dit jaar meerdere keren met de bekende mix van spiritus en groene zeep gespoten. Dat werkt goed, en de oogst was dan ook naar tevredenheid.
Ik had vorig jaar poters van twee oude aardappelrassen achtergehouden. Die hebben het uitstekend gedaan. Hier onder zie je paarse piepers. Ik ken de naam van het ras niet. Ze zijn niet verkleurd, dit is de natuurlijke kleur. De smaak is prima. Ik heb er een ovengerecht van gemaakt in combinatie met rode kool, en dat heeft ons goed gesmaakt, ik heb althans geen klachten gekregen. Van schoonvader (akkerbouwer in hart en nieren, heeft altijd pootaardappelen geteeld) krijg ik altijd 50 poters van topkwaliteit en die aardappelen zitten nog in de grond. Er lijkt hier en daar vitoftera in te zitten, vervelend, de aardappelen rotten dan snel weg.
In de kas is het nu ook volop oogsttijd. De komkommers doen het altijd wel goed. Vanaf begin juni tot ver in augustus hebben we kunnen oogsten. Ik kreeg de tip om in juli een tweede ronde met jonge komkommerplanten te beginnen, zodat je ook in de nazomer nog kunt oogsten. Idee voor volgend jaar.
We hebben een tiental paprikaplanten. Die leken er geen zin in te hebben: ze groeiden tergend langzaam en bloeien: ho maar. Tot in augustus: toen kregen ze een groeispurt, gingen bloeien, en zoals je ziet zitten er mooie paprika's aan te komen.
Ook met de tomaten gaat het uitstekend. Ze worden heel groot en zijn niet rond, maar opgebouwd uit partjes. De smaak is prima, en ik ben in de keuken druk aan het experimenteren met zelfgemaakte pastasaus van verse tomaten.
De bessenoogst was dit jaar normaal. Wat ik niet had verwacht was de grote opbrengst van bramen en frambozen. We hebben inmiddels de bramen zo ongeveer binnen, en de frambozen zijn nu zover. We maken schalen vol met bramensap en frambozensap en hebben dus smakelijke toetjes deze weken.
Last but not least: de sperciebonen op stok. Eigenlijk een vergissing, ik had snijbonen willen hebben en heb bij de Welkoop niet goed op het etiket gekeken. Ze wilden eerst niet ontkiemen en ik heb dus een tweede ronde gepoot. Ook die kwamen maar gedeeltelijk op. Maar altijd nog genoeg voor volle emmers.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten