zaterdag 26 januari 2013

Landelijke Presentdag 2013

Dit jaar heb ik alleen het ochtenddeel van de landelijke Presentdag meegemaakt. Gelukkig heb ik weer nuttige dingen gehoord en een paar interessante gesprekken gevoerd met andere Presenters.
De opzet van de Presentdag is elk jaar weer een tikkeltje anders. Ik heb me op de evaluatieformulieren wel eens kritisch uitgelaten over het volgepropte programma waarbij de ene na de andere spreker het podium beklimt. Misschien heeft dat geholpen: vanochtend was het programma een toonbeeld van eenvoud en rust: een korte opening met twee speeches van Anne Westerduin en Tiemen Zeldenrust, en daarna een groot blok van anderhaf uur voor de eerste seminarronde.

zie Burennetwerk.nl: Soms hebben mensen een steuntje in de rug nodig
Ik heb het seminar Wijkgericht werken met Present bezocht. Het onderwerp werd ingeleid door dr. Martha Jager-Vreugdenhil, werkzaam bij de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle. Ze wees er op dat het maar de vraag is in hoeverre de sociale samenhang wordt vergroot door wijk- en buurtgericht werken. Dat wordt stilzwijgend als waar verondersteld, maar er is nog nooit goed onderzoek naar gedaan. Sociale verbanden zijn sterk daar waar er duidelijke belangen en/of overtuigingen in het spel zijn. Denk aan het gezin en de familie waar bloedbanden een rol spelen, of aan bijvoorbeeld sportverenigingen, scholen, kerkgemeenschappen, en koren en muziekverenigingen. De buurt is veel minder samenbindend dan vaak wordt verondersteld.
Ze gaf Stichting Present het advies mee om zich niet al te zeer te verbinden met allerlei overheidsinitiatieven gericht op  de buurt, maar zich te blijven concentreren op haar kernaanpak: het mobiliseren van vrijwilligers op basis van hun intrinsieke motivatie: wat kunnen wij als groep met onze talenten en voorkeuren bijdragen aan een leefbare buurt ?
Carlo de Waal van Present-Amsterdam  vertelde vervolgens hoe in Amsterdam een eenvoudige maar doeltreffende vorm van burenhulp wordt gerealiseerd: het Burennetwerk, een samenwerking van de Protestantse Diakonie Amsterdam, Stichting HIP, en Stichting Present. Present is hier "leverancier" van een veertigtal vrijwilligers die hebben aangegeven op regelmatig basis beschikbaar te zijn voor burenhulp.
In een mooi promofilmpje zien we hoe dat werkt: Hallo, ik ben Harmen van Burennetwerk, ik kom de computer repareren.
Ferdinand Ploegman, wijkbeheerder van woningbouwcorporatie Ymere in Amsterdam vertelde over de samenwerking met Present. De inwoners van zijn wijk vonden het al vrij snel van de zotte dat vrijwilligers uit Amstelveen of Leiden kwamen klussen in hun wijk. Zodoende ontstond er een eigen initiatief onder de inwoners van de wijk, dat uiteindelijk resulteerde in Burennetwerk.
Meindert de Groot van het buurtteam Overvecht in Utrecht vertelde hoe Present Utrecht meewerkt bij het opknappen van de leefomgeving in  de wijken Overvecht en Ondiep.
Aan het eind van het seminar was er nog een kort forumgesprek met de sprekers. Het was wel duidelijk dat de betrokkenheid van Present in deze wijkgerichte aanpakken goede resultaten opleverde, en dat het nog niet zo eenvoudig is om een knip te leggen om als Present weer terug te keren bij je kernaanpak.

In de wandelgangen heb ik met enkele andere Presentbestuurders gesproken. De financiƫle perikelen die Present - Epe plagen worden overal aangetroffen: Gemeenten houden de hand meer en meer op de knip, en andere partijen volgen dan weldra. Daardoor gaat de hefboomwerking van de cofinanciering opeens de andere kant op: geldschieters volgen elkaar in het bezuinigen op hun bijdrage aan Present, met kwalijke gevolgen. Al meerdere Stichtingen Present hebben hun activiteiten stil moeten leggen omdat de financiƫle middelen ontbraken. Gelukkig hoor je ook creatieve oplossingen. Nu nog zo'n gouden idee voor Present Epe...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten