zaterdag 2 juli 2011

Film: After the Wedding (2006)

Samen met GJ de film "After the Wedding" (2006) gekeken. Een voor ons beiden onbekende Deense film. Twee uren later zitten we toch echt even stil voor ons uit te kijken.

Je wordt onmiddellijk meegenomen in het verhaal: India, volle straten, een voedselafgiftepunt, een blanke ontwikkelingswerker. Het is Jacob Pederson (Mads Mikkelsen, de schurk in de Bondfilm Casino Royale), die in een weeshuis voor straatkinderen werkt. Het gaat niet goed: het geld is op. Er is nog een laatste strohalm: een Deense ondernemer is bereid geld in het project te stoppen. Jacob heeft geen zin om te gaan bedelen, maar zijn Indiase directrice stuurt hem op pad. Zeer tegen zijn zin neemt hij afscheid van Pramod, hij is als een vader voor het jongetje.


Nu neemt de film een scherpe bocht: we maken kennis met de rijke Deense familie Hannson. Dochter Anna gaat trouwen, en vader Jorgen moet nog enkele dingen regelen, waaronder een onderhoud met een ontwikkelingswerker uit India....

Hier verschijnt Jacob Pederson ten tonele, in een slobberig pak. Jorgen Hannson wil het project in India gaan steunen. Hij nodigt Jacob uit voor de bruiloft. Die heeft weinig zin, maar accepteert de uitnodiging toch maar. Hij ontmoet de familie van Jorgen. Als hij kennismaakt met Helene Hannson is de plotselinge spanning voelbaar: Jacob en Helene moeten elkaar kennen. Dit is het begin van een familiedrama waarin Jacob een centrale rol speelt.

De film verbeeldt belangrijke thema's op een ijzersterke manier. Wat is integriteit en loyaliteit, wanneer zeg je de waarheid, en wanneer niet, wat is beschermen en liefhebben, wanneer kies je voor jezelf en wanneer voor een groter belang ?
Jorgen, Helene, Jacob, en Anna laten de emoties op een intense manier zien, wat kunnen die Denen goed spelen ! Zit dat soms in de Scandinaviƫrs, ik vond dat ook zo goed in "As it is in Heaven" (2004) en "Troubled Water" (2008).

De verhaallijn is haast eenvoudig verfilmd, en wordt soms afgewisseld met intrigerende flashbacks: een been dat gestreeld wordt, een desolaat landschap, Afrikaanse dieren. Soms lijkt uit de losse pols te worden gefilmd, en er zijn veel close-ups van ogen. Het elkaar zien is belangrijk in de film, het is steeds verbonden met belangrijke momenten van waarheid en onthulling. Jacob en Helene zien elkaar opnieuw op de bruiloft, Jacob en Anna zien elkaar voor het eerst in de hotelkamer, Jacob en Jorgen zien elkaar bijna op het laatst.

Gauw gaan kijken, een prachtige film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten