dinsdag 12 juli 2011

Beamerteam New Wine 2011

Het aftellen kan beginnen: Over tien dagen ga ik voor de zesde keer naar de New Wine zomerconferentie, Walibi, Biddinghuizen. Een echt polderevent dus, Nederlandser kan het niet.
Ik noem het wel eens gekscherend een "summerschool voor christenen". Een summerschool is voor de mensen die gaan voor hun passie. In hun zomervakantie gaan ze  hun hobbie of hun vak vervolmaken, of het nou een taal leren, beeldhouwen, of extreme programming is. De gevorderderden zijn er, de meesters, waar je de kneepjes van het vak leert en de nieuwste ontwikkelingen, inzichten, en hulpmiddelen gepresenteeerd krijgt.

Dat is precies wat er op de New Wine zomerconferentie gebeurt. Steeds gaat het om vernieuwing:  van mezelf als christen, in mijn levensstijl. Maar ook van de kerken: hoe radicaal zijn we, of zijn we ingedut ? En ook gaat het om het goede leven op deze aarde. Wat dragen we bij aan de samenleving, aan eerlijke verdeling, en aan duurzaamheid ?
Gedurende de zomerconferentie zijn er tientallen workshops waar deze thema's worden uitgewerkt. Ik ga vaak naar de sprekers uit Engeland - New Wine heeft zijn roots in de Anglicaanse Kerk in Engeland. De Engelsen hebben vaak een praktische en doortastende aanpak, en daar kan ik wel iets mee.

Beamen bij het volwassenen programma
En dan nu het beamerteam.
Gedurende de week zijn er honderden vrijwilligers bezig om alle activiteiten te ondersteunen. Dat varieert van kinderwerk tot catering, en van wachtlopen in de nacht tot WC's schoonmaken.
Ik zit al een paar jaar in het beamerteam. Onze taak is het om liedteksten, presentaties, en films te projecteren. Dat is dus dus tijdens de ochtend- en avondvieringen, dan projecteren we de teksten van de liederen. Daarnaast zijn er 's middags de vele seminars waar regelmatig sprekers hun presentatie of filmpje willen laten zien. Dat regelen wij voor hen.

Met zijn twaalven verzorgen we het beamen, tijdens de vieringen soms bij vijf podiums tegelijk: drie kinderprogramma's, jongeren, en volwassenen.
We beginnen 's ochtends vroeg, als de muziekbands gaan repeteren, en we eindigen soms 's avonds laat, als we nog een late-night activiteit hebben ondersteund.

Toen ik voor de eerste keer mee ging doen had ik de verwachting dat het een simpele taak was, steeds een muisklik of een toetsaanslag moet het toch doen ! Dat is inderdaad het eindresultaat, maar wat er aan voorafgaat is toch een mooie combinatie van goed luisteren, intuïtie, en timing. Het gaat erom dat het beeld naadloos aansluit bij wat de muziekband op het podium doet, of bij wat de spreker aan het vertellen is. Met name als er muziek gemaakt wordt, kunnen er onverwachte dingen gebeuren. Weliswaar geeft de band je van te voren een playlist met de te zingen nummers, maar het kan gebeuren dat het toch iets anders loopt: een onverwachte herhaling of een niet-ingepland lied. Dan is het de kunst om zo snel mogelijk weer "bij te zijn".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten