zaterdag 19 februari 2011

Vrijwilligerswerk in Epe

Hoe kan de gemeente Epe bezuinigen, en toch een ondersteunende en motiverende rol vervullen voor het vrijwilligerswerk ?

Die vraag kwam afgelopen maandagavond bij me op aan het eind van de werkconferentie die de gemeente Epe had georganiseerd. Ik was er naar toe gegaan als vertegenwoordiger van Stichting Present-Epe.

Het viel me op dat de gespreksleidsters soms de volgende insteek kozen:

  1.  de gemeente Epe heeft minder te besteden
  2. dat betekent dat de gemeente minder kan doen of kan ondersteunen
  3. de maatschappelijke organisaties moeten zich daarom efficiënter organiseren en/of goedkopere diensten aanbieden en burgers kunnen wellicht bijdragen in de kosten
Dat is in eerste instantie een nuchtere en verstandige benadering: we zetten de tering naar de nering. Toch wil ik een kanttekening plaatsen: ik verwacht dat de gemeente zo onvoldoende inspeelt op sociaal-culturele patronen die van belang zijn voor het vrijwilligerswerk.

Een voorbeeld: de gemeente Epe stelde maandagavond de vraag of het niet onverstandig is dat er twee partijen zijn voor jongerenwerk: Stichting Koppel en Youth for Christ. Het is voor de gemeente immers gemakkelijker om met één partij te praten en met hen afspraken te maken. Bovendien is Youth for Christ een christelijke organisatie, waarvan je je kunt afvragen of die gesubsidieerd moet worden door de gemeente.

Hier begint mijn gemoed te spreken. Ik vertegenwoordig nog zo’n kleine christelijke organisatie. Ik denk dat kleine flexibele vrijwilligersorganisaties als Youth for Christ en Stichting Present-Epe een verrijking zijn naast de werkzaamheden van de grotere organisaties als SWOE en Koppel.
Want veelkleurigheid en flexibiliteit  sluiten veel beter aan bij de maatschappelijke ontwikkelingen dan schaalvergroting en institutionalisering.

De belangrijke sociaal-culturele trends zijn duidelijk:
  • we wantrouwen instituten (overheid, kerk)
  • we waarderen echtheid, ergens voor staan, identiteit
  • we hebben weinig tijd
  • we verbinden ons niet graag voor langere tijd aan de buurt, de school, of de sportclub
  • maar we zijn niet te beroerd om als het in onze agenda past een steentje bij te dragen 
 Naar mijn mening heeft de gemeente Epe er baat bij wanneer ze goed inspeelt op  deze trends.
Dat betekent concreet dat kleine en/of tijdelijke vormen van vrijwilligerswerk ook worden ondersteund. De  gemeente Epe kan hier uitstekende een regierol vervullen zodat de gezamelijke inspanningen van vrijwilligers elkaar aanvullen of versterken.
Natuurlijk is het nodig om zo’n werkwijze ook zakelijk goed aan te pakken. De volgende criteria kan de gemeente gebruiken om de kwaliteit te bewaken:
  1. Activiteiten mogen niet “dubbel” worden gedaan
  2. De vrijwilligerorganisaties voldoen alle aan criteria t.a.v. professionaliteit en betrouwbaarheid
  3. Activiteiten zijn bestemd voor een zo groot mogelijke doelgroep, en zeker niet “voor de eigen achterban”
  4. Organisaties met overlappende werkvelden stellen jaarlijks een gezamenlijk activiteitenplan op en bewaken gezamenlijk de uitvoering er van
Wanneer de gemeente Epe vanuit deze visie het vrijwilligerswerk ondersteunt, wordt dat gevarieerder en toegankelijker. Er zijn nog steeds veel mensen die best hun handen uit de mouwen willen steken, mits er een goede werkvorm voor hen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten