The Killing, in het Deens Forbrydelsen en in het Nederlands Het misdrijf is een Deense politieserie met in de hoofdrol Sofie Grabol als Sarah Lund, politierechercheur in Kopenhagen. Ze speelt een fenomenale rol: Sarah Lund is een koelbloedige, haast emotieloze persoon die zonder opgeven - het Engels heeft dat mooie woord relentlessly - blijft jagen op de dader van de moord.
De serie is door de Deense publieke omroep gemaakt en seizoen 1 is in 2007 voor het eerst op de Deense TV uitgezonden. Schrijver Soren Sveistrup schreef de serie. Seizoen 1 bestond uit 20 afleveringen en was een groot succes: de Denen waren wekelijks aan de buis gekluisterd en Sarah Lund werd een cultfiguur.Haar jaren '70 trui werd een trend in de UK, waar de serie later werd uitgezonden. Na seizoen 1 zijn nog twee seizoenen van elk 10 afleveringen toegevoegd.
Het succes van de serie is mede te danken aan een aantal keuzes over de productie en de vormgeving van de film.
Zo heeft Soren Sveistrup de eindverantwoordelijkheid gekregen voor het verhaal, het one vision principe waarbij één schrijver over de inhoud van het verhaal beslist, en niet een schrijversteam.
Soren Sveistrup heeft vooraf veel gepraat met Sofie Grabol over de serie en hoofdpersoon Sarah Lund. Ze werden het beiden snel eens over enkele belangrijke keuzes:
- het moet geen serie worden waarbij in elke aflevering, dus binnen een uur, een moordzaak wordt opgelost. In The Killing 1 duurt het 20 en in de volgende seizoenen 10 afleveringen voordat de ontknoping volgt. Elke aflevering beslaat een dag van het moordonderzoek. Dat geeft een heel andere flow aan het verhaal: er komt tijd voor veel meer detail en veel natuurlijker verhaallijnen
- Sarah Lund mag geen standaard hooggehakte politieagente worden die een relatie krijgt met een andere rechercheur
- naast de verhaallijn van het politieonderzoek worden er twee verhaallijnen aan toegevoegd. Eén ervan gaat over de naaste familie van het moordslachtoffer: wat gebeurt er met hen en hoe verwerken zij hun verdriet en woede ? De laatste verhaallijn speelt zich af in de politiek. Het is steeds verweven met de moordzaak doordat de moord in verband staat met politieke belangen.
Deze keuzes zorgen voor een uiterst spannende politieserie. Het is genieten om te zien hoe Sarah Lund, met een totale verwaarlozing van zichzelf en de contacten met haar gezin en familie, blijft speuren naar de schuldige. Ze is heel analytisch en ze observeert scherp. Haar ondervragingen zijn een pijniging voor de verdachten, en ze ziet dingen op de crime scene die anderen niet opgevallen waren. Maar ook handelt ze soms heel intuïtief en begint een spoor te volgen dat niemand nog ziet, en dat ook nog geen verband lijkt te hebben met de misdaad. Regels lapt ze aan haar laars, en dat komt haar dan ook duur te staan.
In seizoen 1 en seizoen 2 zijn de hoofdrolspelers in het politieke verhaal, in beide gevallen ministers, steeds van hetzelfde kaliber: integere jonge mannen die het politieke bedrijf op een eerlijke manier willen spelen. In seizoen 2 is dat Thomas Buch, de dikke Minister van Justitie, die een cover-up vermoed tot in de hoogste regeringskringen en de onderste steen boven wil halen. Ook hij gaat tot het uiterste in zijn vasthoudendheid aan de goede loop van de rechtsgang. Dat levert hem grote conflicten op met zijn meer ervaren collega's die het spel van de macht veel Macchiavellistischer spelen. Regelmatig willen ze zich van hem ontdoen en hem uit de regering en de partij wippen, maar steeds weer weet hij zijn politieke tegenstanders te overtuigen. Een mooie verhaallijn die duidelijk het uitgangspunt is geweest voor de Deense successerie Borgen die in 2010 van start ging.
En dan het geluid: het hamerende ritme, steeds op het eind, en het pingg geluidje als Sarah Lund een brainwave krijgt. Prachtig in elkaar gesleuteld allemaal.