vrijdag 10 juni 2011

Eigen energie

Een tijdje terug heb ik heel serieus zitten rekenen aan de kosten van zonnepanelen. Stichting Wij Willen Zon lanceerde eind vorig jaar een actie waarbij je voor een zeer scherpe prijs zonnepanelen kon aanschaffen. De Stichting had een mooie prijs bedongen bij enkele Chinese leveranciers van zonnepanelen. Daar moest wel een forse afname voor tegenoverstaan, en daar heeft Stichting WWZ de rug voor gerecht. Het is gelukt, en momenteel worden de eerste leveringen gedaan.

Ik heb een rekenmodel gemaakt - zie de Toelichting onderaan - dat in eerste instantie toegesneden was op het aanbod van de Stichting WWZ. Daarna heb ik het aangepast zodat het ook gebruikt kan worden voor andere vormen van duurzame energie-opwekking, b.v. met windmolens.

Ik was geïnteresseerd in het aanbod van de Stichting WWZ: ik geloof in duurzame energie-opwekking op microniveau, gewoon thuis dus. Sinds enkele jaren hebben we een nieuwe garage / schuur waarvan het dak haast perfect is voor het plaatsen van zonnepanelen: in de oost-west richting en met een hellingshoek van zo'n 35 graden.



Mijn rekenmodel liet zien dat de terugverdientijd van de panelen zelf inderdaad 13-15 jaar is, zoals je overal lezen kunt. Omdat er nogal wat extra kosten bij komen zit je maar zo aan de 20 jaar terugverdientijd, en dat is een hele tijd voor een technologie die momenteel snel in ontwikkeling is. Het is dus wel van belang om te bepalen wanneer je wilt instappen omdat je dan vast zit aan een lange termijn investering.
Naast de aanschafkosten van de zonnepanelen zijn de installatiekosten aan het begin van groot gewicht voor de terugverdientijd.

Is windenergie dan een goed alternatief ? Een collega attendeerde me op de fraaie kleine windmolens voor op het dak van je woning of schuur.


Om de jaaropbrengst van een windmolen te bepalen is de gemiddelde windsnelheid nodig. Die is te vinden op een windkaart, b.v. deze. In de IJsselvallei blijkt de gemiddelde windsnelheid 4 - 4,5 m/s te zijn, niet zo heel veel dus. In deze grafiek van windmolen leverancier Swift is vervolgens de jaaropbrengst af te lezen: zo'n 1500 kWh.  Hier zijn de investeringskosten voor de windmolen te vinden: zo'n 7000 euro. Als we - op de achterkant van de sigarendoos - nog wat doorrekenen en ook de aanpassingen aan de meterkast meenemen dan is een totale investering van 8000 euro indicatief voor dit type windmolen.
Als ik deze waarden invul in het rekenmodel blijkt dat dit in 30 jaar niet terugverdiend wordt. Geen optie dus in Oene....

Toelichting

Het rekenmodel gaat er van uit dat er een bedrag X beschikbaar is dat op 2 manieren kan worden gebruikt:
  1. mooi op de bank en sparen maar (de rode cijfers)
  2. investeren in de installatie van een (duurzame!) energiebron die jaarlijks een besparing oplevert. Met dat jaarlijkse bedrag ga je vervolgens ook sparen (de groene cijfers).
Allereerst moeten linksboven een aantal waardes worden ingesteld:
  1. de energieproductie in kWh per jaar
  2. de effiencyafname van de bron door slijtage
  3. het rendement van een spanningsomvormer (gelijkspanning naar wisselspanning)
  4. de spaarrente:  in dit model één waarde voor de gehele looptijd
  5. de aanschafkosten van de zonnepanelen of windmolen
  6. de installatiekosten: denk ook aan de aanpassingen in de meterkast
  7. de onderhoudskosten: voor b.v.  vervanging van onderdelen of verzekeringen
  8. het stroomtarief: hoe hoger hoe eerder de kosten zijn terugverdiend 
 In de groene en de rode kolom is te zien hoe er in beide scenario's wordt gespaard gedurende 30 jaren. Door verschillende waarden in te stellen is goed te zien wanneer de kosten van investering in duurzame energie zijn terugverdiend. En dat is toch een belangrijke indicator wil het grote publiek dit gaan omarmen.

2 opmerkingen:

  1. In Zwolle (Stadshagen) willen ze zonnepanelen afzetten middels een bewonerscollectief. Investering 3500 EUR, opbrengst 1500 Wwh / jr. Omslagpunt 15 jaar, stelt men. Volgens jouw berekening zelfs al bij 13 jaar. Dat lijkt interessanter dan windenergie. Jouw schema houdt alleen geen rekening met oplopende energieprijzen en omdat dat wel annemelijk is, zou dat er wel in moeten zitten. Dan wordt het omslagpunt veel eerder bereikt. Die variabele heb ik nog niet toegevoegd, wel een kolom toegevoegd met omslagpunt. Leest makkelijker ;-) Zie link
    http://dl.dropbox.com/u/13775234/rekenmodelzonnepanelen.xls

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die kolom voor het snel bepalen van het omslagpunt is handig, bedankt Paul !

    Je kunt in het huidige model wel rekening houden met oplopende energieprijzen door het stroomtarief te wijzigen. Dat is nu één waarde voor alle jaren. Door het stroomtarief in een kolom op te nemen kun je het tarief per jaar aanpassen. Meer nauwkeurigheid, voor een iets ingewikkelder rekenmodel.

    BeantwoordenVerwijderen