maandag 6 juni 2022

Moestuin juni 2022

Mijn vorige verhaal over de moestuin is van februari 2016. Tijd om weer wat anekdotes en tips te delen. Bijna elk jaar probeer ik iets nieuws. Soms bevalt het me en ga ik er mee door, soms wordt het niet wat. 

Zo heb ik enkele jaren geleden asperges gekregen en een rijtje gepoot. De meesten hebben het niet gered maar drie planten zijn goed aangeslagen. Ik maak geen dijkjes en heb dus ook geen witte asperges, maar groene: ze groeien lekker boven de grond uit en als ze 15-20 cm. lang zijn snij ik ze af en maken we er aspergesoep van. Dat tijdig afsnijden moesten we wel door schade en schande ontdekken. Ik liet de asperges eerst te lang worden  - meer opbrengst vond ik. Maar dan worden ze veel draderiger. Als je ze jong oogst heb je van draden geen last en geniet je dus volop van je aspergesoep ! 


Zoals hierboven is te zien heb ik in hetzelfde vak ook uien geplant. Dit vak staat het dichts bij de walnotenboom waardoor het er gauw droog is: de boom onttrekt veel vocht aan de bodem. Ik geef de asperges en de uien dus regelmatig een paar gieters water uit de wetering voor ons huis.

Dan de tuinbonen. Pure nostalgie om die te verbouwen: het roept kleurrijke herinneringen op aan mijn kinderjaren: aan keukentafels vol met die grote peulen met de zachte kussentjes er binnenin, die wij dan moesten doppen. Om een goede oogst te krijgen is het onvermijdelijk om de luis bestrijden. Dit jaar heb ik voor het eerst rijtjes dille tussen de tuinbonen gezaaid. Dat zou de luizen weg moeten houden maar ik bespeur daar weinig van: de tuinbonen zitten weer vol luizen en ik neem dus weer mijn toevlucht tot ODC: oma's dirty cocktail. Een beproefd huis-tuin- en keuken middel bestaande uit 20 ml vloeibare groene zeep, 20 ml spiritus, en 1 liter water. Een paar keer spuiten en de luis is gedecimeerd.


Dan tot slot de kas. Vorig jaar ben ik begonnen met hydrocultuur. Dat doe ik heel simpel: met een waterbak en een drijver van piepschuim. Daarin maak ik gaten waar ik dan potjes boven zet. Vorig jaar bleek basilicum het zo geweldig goed te doen. Ik heb er heerlijke groene pesto van gemaakt. Dit jaar probeer ik het met andere bladrijke kruiden zoals selderij en peterselie. Basilicum is ook van de partij: zowel groene als rode. En als klap op de vuurpijl heb ik ook een komkommerplant in de waterbak gezet. Die is druk bezig om een fors wortelstelsel te ontwikkelen, het is heel aardig om dat in de waterbak te zien groeien. Het bemesten doe ik met vloeibare pokon. Vorig jaar heb ik het water nog belucht met een aquarium-blazer maar dat laat ik nu achterwege.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten